Hari ni hujung minggu layankan tekak nak makan Chau Kuew Teow. Kesnya kedai Kak Chik jual mee celup tak bukak. Aku ni memang hantu makan! Aheeheee
Pi Econjaya tetiba terfikir nak masak Chau Keuw Teow. Apa lagi aku beli jealah bahan-bahan berkaitan... Aku sebenarnya tak terror memasak tapi sebab anak tengkak ku ini suka makan benda merepek, aku gagahkan jua untuk memasak. Kalu memasak resepinya memang aku cedok dari cik Google lah! Hahaahaaaaa
Sesampainya di rumah, aku terus merujuk cik Google untuk mencari idea macam mana nak memasak Chau Kuew Teow ni. Yezzaa!! akhirnya aku jumpa jugak! Resepi char kuet teow oleh CEQGU akhirnya menjadi pilihan.
Mula-mula aku masak paste chau kuew teow dulu. First time aku buat paste sendiri. Asalnya resepi paste chau kuew teow aku ambil dari blog CEQGU tapi telah di ubah suai mengikut citarasa aku. Aku bantai bahan-bahan yang mana ada jea kat dalam peti ais.
Resepi Paste Chau Kuey Teow cara Aku boleh KLIK sini.
Aku rasa first time aku memasak dengan berjayanya. Jurinya pun kata sedap! sampai 2 3 kali tambah. Hahahaa.. siapa lagi jurinya kalau bukan anak-anak buahku.
Okeh, antara bahan-bahan yang aku guna untuk masak Chau Kuew Teow antaranya adalah:
RESEPI CHAU KUEY TEOW
1 paket chau kuey teow
Taugeh
Kerang (rebus dulu)
Kucai
1 biji telur
Paste char kuew teow (yang dibuat sendiri)
1 sudu Cili boh/ kisar
1 sudu Cili boh/ kisar
1/2 cawan air
Cara-cara memasak:
1. Panaskan kuali. Masukkan 1 sudu cili boh/ kisar. Masak hingga garing.
1. Panaskan kuali. Masukkan 1 sudu cili boh/ kisar. Masak hingga garing.
2. Masukkan paste char kuey teow yang di buat sendiri. Korang boleh juga guna paste char kuew teow yang dah siap dalam botol. Gunakan api yang besar tau!
3. Masukkan kerang yang telah direbus.
4. Kemudian masukkan 1/2 cawan air. Biarkan ia mendidih...
5. Setelah mendidih, masukkan char kuew teow, kucai dan taugeh.
6. Pecahkan telur. kacau. Kalau agak kering masukkan paste char kuew teow. Jangan masak lama sangat. Nanti kering. Makan biar basah-basah sikit baru sedap! Aheheee
Okeh, siap! dah boleh makan :)
Comments
Post a Comment